sobota, 24 grudnia 2016

Pudding z życzeniami



 „Dobry pudding świąteczny powinien być przygotowany kilka tygodni wcześniej i musi dojrzeć. Im dłużej się go przetrzyma, oczywiście w granicach rozsądku, tym jest lepszy. (…) trzymałam się starych zwyczajów. Każdy z domowników musiał przyjść do kuchni, zamieszać ciasto i wyrazić jakieś życzenie.”

O puddingu – relacja kucharki w domu pani Lacey

"Tajemnica gwiazdkowego puddingu", Agatha Christie, Wydawnictwo Dolnośląskie2015

Pudding – potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw; gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym i nerką) bądź też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Jego odmiany to np.: white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding. Rodzajem szkockiego puddingu jest spotted dick.[źródło]

Życzę spokojnych, zdrowych Świąt oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

Magda